Reklamların şifresi çözüldü

Posted by


Markaların ajanslarına reklam siparişi verirken ve gelen fikirleri değerlendirirken faydalanabileceği bu teknoloji sayesinde bir reklamın farklı hedef kitleler üzerindeki etkisi henüz senaryo aşamasındayken tespit edilebiliyor.

Marketing Türkiye’de yer alan habere göre bu durum reklam etkisini ölçmek için maliyetleri asgari seviyeye indirirken, yayınlanacak reklamın etkisini maksimize ediyor.

Türkiye’de ilk kez açıklanan Reklam Beğeni Skoru 3.43 ile ortalamanın üzerinde konumlanırken, reklamın diğer reklamlardan farklılaşmasını ölçen Reklam Özgünlük Skoru 2.56 ile ortalamanın altında kaldı.

İzlenen her 5 reklamdan 3’ü için “Tepki Vermedim” reaksiyonu seçilirken, izleyiciler reklamların yüzde 25’ini “Sıradan” olarak tanımladı.

30 saniyeden uzun reklamlar tüm hedef kitleler tarafından daha kolay anlaşılırken, “Heyecanlandım” reaksiyonuna sahip reklamlar beğeni, anlaşılırlık, hatırlanma, farklılaşma dahil tüm kriterlerde en yüksek puanı aldı.

İçinde “Ünlü Şarkı” bulunan reklamlar izleyicilerde “Duygulandım” reaksiyonunu tetiklerken; içinde “Jingle” bulunan reklamların “Heyecanlandım” reaksiyonunu en yüksek oranda etkilediği ortaya çıktı.

“Ev Hanımı” ve “Öğrenci” hedef kitle gruplarının Reklam Hatırlama Skoru tüm kitlelerin üzerinde çıkarken, “Emekli” ve “İşsiz” kitlelerinin Reklam Hatırlama Skoru en düşük seviyede kaydedildi.

Türkiye’de yayınlanan reklamların yüzde 51’ini temsil eden Sarı ve Turuncu reklam kümeleri tüm kriter ve tüm hedef kitlelerde en düşük skorları alırken beğeni kriterinde Kırmızı küme, satın almaya olan etki kriterinde ise Mavi küme ilk sırada yer aldı.

Dini Muhafazakar kitle, içinde “korku” temalı bir içgörü barındıran reklamları daha fazla beğenirken, Modern ve Geleneksel Muhafazakar kitle içinde “daha fazla” içgörüsü olan reklamları diğer kitlelere oranla daha fazla beğendi.

Beyaz Yakalılar “değer iletişimi” yapılan reklamları diğer kitlelere oranla daha fazla beğenirken, bu tip reklamların bu kitlede satın alma kararını da diğer kitlelere göre daha fazla etkilediği görüldü.

Cumhuriyet Halk Partisi seçmeni izlediği reklamlara Ak Parti seçmenine oranla daha yüksek puan verme eğilimi gösterirken, dini muhafazakar hayat tarzına sahip kitle reklamların satın alma kararını en az etkilediği hedef kitle oldu.

İçinde “Çocuk” oyuncu olan reklamlar diğer oyuncu türlerine oranla daha fazla beğenilirken, içinde “Tarihi Figür” bulunduran reklamların hatırlama skorunun daha yüksek olduğu görüldü.

Ünlü seçiminin reklam beğenisine olan etkisi incelendiğinde reklamda “Ulusal Figür” ve “Sporcu Figür” kullanımının “Aktör” ve “Aktris” mesleklerini geride bırakarak reklam beğenisini daha fazla etkilediği görüldü.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir